Aromatherapie

Veel planten en bloemen scheiden een bepaalde geur af die kenmerkend is voor die plant of bloem. Deze geurstoffen hebben een specifieke werking, ze geven de bloem of plant een bescherming en tegelijk ook een aantrekkingskracht. Deze geurstoffen zijn olieachtige verbindingen die door de geur en de vluchtigheid etherische oliën worden genoemd. Voor de mens kunnen deze geuren voor veel doeleinden gebruikt worden.

Etherische oliën hebben een invloed op het lichamelijke- als wel op het geestelijke vlak. Belangrijke eigenschappen zijn: Zuiverend; Harmoniserend; Stimulerend; Verzachtend; Ontsmettend; Regenererend; Geurig.

Etherische oliën

Dit is de niet verdunde (onversneden) olie van planten, bloemen of struiken. Door middel van diverse technieken kan de olie eruit worden gehaald. Dit is een arbeidsintensief gebeuren. De prijs is afhankelijk van diverse factoren als de beschikbaarheid van de grondstof, de plaats waar olie gewonnen wordt en de methode van destillatie.
Verder is het ook zo dat niet alle planten gelijk zijn qua rendement, zo is er voor de productie van Rosa Damascena (veruit de duurste olie) een gigantische hoeveelheid rozenblaadjes nodig die binnen een tijdspanne van 24 uur geoogst en verwerkt moeten worden. Deze onverdunde oliën worden meestal niet puur op de huid aangebracht. In pure vorm kan de huid gaan irriteren of overgevoelig worden.
Verander de sfeer met een geurlampje: vijf tot tien druppels olie en wat water in het bakje doen. Het waxinelichtje eronder aansteken en een heerlijke geur verspreidt zich door je leefruimte
Wie verkouden is vindt verlichting bij het verdampen van denne- eucalyptus- of tijm olie. Voor een frisse geur in huis zijn bijvoorbeeld rozen- bergamot- en citroenolie ook zeer geschikt. Essences zorgen voor een zuivere lucht. Ze geven negatieve ionen af die de lucht verversen. Bij iedere olie hoort ook een andere sfeer.