Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine knopen die in een spier ontstaan als deze overbelast is of gewond is geraakt.
Kenmerkend bij een triggerpoint is een uitstralende pijn, of afgeleide pijn. Meestal voelt men het als een diepe doordringende pijn, al kan de pijn door een beweging heel stekend worden.

Voorbeelden van afgeleide pijn

Enkele veel voorkomende voorbeelden van afgeleide pijn zijn: rugpijn, pijn in hoofd en holtes, pijn in de nek, waardoor u het hoofd niet kunt draaien. Maar ook pijn in kaak, oor, of keel kunnen het gevolg zijn van afgeleide pijn. Nog een voorbeeld is de verlammende pijn in de zij die ontstaat nadat men te hard heeft gelopen.

Pijnlijke benen en voeten en verzwikte enkels zijn eveneens voorbeelden van afgeleide pijn. Stijfheid en pijn in een gewricht zouden u in eerste instantie moeten doen denken aan mogelijke triggerpoints in nabij gelegen spieren die verrekt of overbelast zijn.

Triggerpoint massage

Triggerpointmassage is een massagetechniek waarbij volgens een specifieke behandelmethode, bijv. door middel van korte diepe strijkbewegingen, triggerpoints worden behandeld.

De pijn en andere symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt komen voor in voorspelbare patronen.

Is de juiste plaats eenmaal vastgesteld dan zijn triggerpoints gemakkelijk uit te schakelen. De meeste problemen kunnen in een paar behandelingen worden opgelost. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in korte tijd aanzienlijke verbetering te zien geven.