Orthomoleculair

Het lichaam moet via de voeding alles opnemen wat het nodig heeft aan brandstoffen (koolhydraten en vetten), aan bouwstoffen (eiwitten en vetten) en aan regulerende en beschermende stoffen (vitamines, mineralen, aminozuren e.d.). Als het lichaam te weinig of onvolwaardige voeding krijgt aangeboden, zal het bepaalde functies niet meer kunnen uitoefenen en dit zal op termijn leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Factoren als vervuiling, straling, stress e.d. kunnen dit proces nog versnellen.
Via orthomoleculaire voeding en suppletie kan deze negatieve spiraal worden omgebogen. Het lichaam krijgt de voedingsstoffen die het nodig heeft om alle biochemische processen uit te voeren, eventuele lichaamsvreemde stoffen (t.g.v. medicijnen, bestraling e.d.) uit te scheiden en reserves op te bouwen. Dit is voor een ieder van belang.

In de moderne opvatting is voeding meer dan alleen maar leverancier van energie en voedingsstoffen. Een groeiend aantal onderzoeken bevestigt het vermoeden dat het mogelijk is om met de voeding de gezondheid van een individu te beïnvloeden. Er is enorm veel literatuur beschikbaar over de rol van vitamines in het lichaam, die veel verder gaat dan uitsluitend het voorkomen van gebreksziekten. Voeding speelt een rol bij het handhaven van gezondheid, het voorkomen van ziekten en bij de dieetbehandeling. Het is de vraag of er voldoende beschermende stoffen verkregen kunnen worden door uitsluitend het eten van meer groente en fruit. Steeds meer mensen die hun lichaam ondersteuning willen bieden gebruiken voedingssupplementen. Het lijkt erop dat extra inname van bepaalde voedingsbestanddelen naast een gezonde voeding bescherming biedt tegen welvaartsziekten en andere aandoeningen.

Op deze wijze werkt orthomoleculaire voeding preventief t.a.v. ziekte en (te snelle) veroudering. Daarnaast is deze voedingstherapie ook werkzaam als er sprake is van ziekte. Soms is het mogelijk de ziekte te genezen m.b.v. voeding en supplementen, soms is een aanvulling op de reguliere behandeling mogelijk. Orthomoleculaire voeding bevat de juiste voedingsstoffen voor de lichaamscellen in optimale hoeveelheden. Wat die optimale hoeveelheden zijn, is voor de leek niet eenvoudig te bepalen.