Detoxificatie

Ons milieu is vervuild. In 1997 was er door het verkeer in Nederland een uitstoot van 484 miljoen kilo koolmonoxide, 291 miljoen kilo stikstofoxide, 24 miljoen kilo zwaveloxide en 20 miljoen kilo ‘fijnstof’ (dit zijn zware metalen, stukjes autobanden-rubber, asfalt etc.).Allen stoffen die onze gezondheid ernstig kunnen schaden. In Europa wordt naar schatting 75 miljoen kilo xeno-oestrogenen gebruikt. Dit zijn stoffen die onze hormonale balans sterk kunnen verstoren. Bovengenoemde cijfers zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg.

Per jaar komen er duizenden nieuwe stoffen in het milieu waarvan we nog niet eens weten wat het met onze gezondheid doet. Behalve externe vervuiling, vervuilen we ook intern. We voeden ons met voeding die geraffineerd is, waar kleurstoffen en smaakstoffen aan zijn toegevoegd en via onze voeding krijgen we vele chemische stoffen binnen die bijvoorbeeld gebruikt zijn als bestrijdingsmiddel. In 1995 werd in Nederland naar schatting voor vier miljoen kilo aan chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt voor alleen nog maar de akkerbouwgewassen (tarwe, aardappelen, suikerbieten, etc.).

Een gevolg van deze interne vervuiling kan zijn dat in onze darmen bacteriën (en ook schimmels en parasieten) gaan groeien die er niet horen. Deze verkeerde darmflora kan stoffen uitscheiden (endotoxinen) die voor ons lichaam weer toxisch zijn.

Ons lichaam heeft de mogelijkheid de belasting met afvalstoffen te verminderen door ze:

Niet op te nemen
Door te zorgen voor een intacte darmwand en een vlotte stoelgang kun je de opname van schadelijke stoffen beperken. Binding aan bepaalde essentiële elementen zoals zwavel en selenium kunnen de opname van zware metalen remmen. Een dieet dat bestaat uit zuivere, verse en onbespoten voeding vermindert ook de opname van afvalstoffen evenals een schonere leefomgeving.

Onschadelijk te maken in de lever en darm
In de lever kunnen we stoffen onschadelijk maken door ze te binden aan bepaalde suikers of aminozuren. Hierdoor kunnen deze afvalstoffen wateroplosbaar worden en uitgeplast worden of gebonden aan galzuren weer terug de darmen ingaan. Een slechte detoxificatie functie van de lever geeft verhoogde vrije radicalen en chemicaliën belasting aan het lichaam. Diverse anti-oxidanten, aminozuren en kruiden kunnen de ontgifting ondersteunen.

Uit te scheiden via urine, ontlasting, haar en zweet
Via de urine of ontlasting afvalstoffen kwijt raken is duidelijk. Dat er in haar ook afvalstoffen zitten zien wij dagelijks in de praktijk als we een haaranalyse doen. Regelmatig vinden we hoge waarden voor kwik, lood, cadmium, nikkel, aluminium en tin in het haar. Zweet-analyses laten zien dat transpiratie een manier van het lichaam kan zijn om met name zware metalen als lood, kwik en cadmium kwijt te raken.Ook kunnen landbouwgiften worden uitgescheiden via zweet.

Op te slaan in vetweefsel of organen
Vele afvalstoffen (met name pesticiden) worden opgeslagen in het vetweefsel. Hier kan het relatief minder kwaad, maar kan er wel een stapeling optreden. Zware metalen worden in ons lichaam vaak opgeslagen in vetweefsel, botten, hersenen en nieren. Bepalingen in het bloed zijn vaak bijna 100 keer lager dan in het weefsel en geven vaak alleen in acute gevallen een indicatie.